2021-12-27 13:26:27• hírek • Bede Emőke

HIVATALOS: ismét tűzijátákkal búcsúztatják az óévet Szatmárnémetiben

„Látványos tűzijátékkal búcsúztatja a 2021-es évet a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal” – tájékoztat közösségi oldalán az önkormányzat.

Ahogyan azt a korábbi években már megszokhatták a város lakói, a tűzijáték most is az Október 25. térről szemlélve fogja nyújtani a legszebb látványt, illetve a hivatal szerint egyéb fényjátékokra és meglepetésekre is számíthatnak majd a helyszínre kilátogatók. A hírnek a tűzijáték-rajongók azért is örülhetnek különösképp, mert 2020-ban a koronavírus-járványra való tekintettel a szilveszteri show elmaradt.


Ugyanakkor ismételten figyelmeztetünk mindenkit arra, hogy a magánúton beszerzett tűzijátékok használatát továbbra is tiltja a rendőrség.


A petárdák és tűzijátékok kapcsán tudni érdemes, hogy továbbra is illegális a szórakoztató célra szánt pirotechnikai eszközök F2, F3 és F4-es kategóriájába eső típusainak, a színpadi pirotechnikai termékeknek (T1-es és T2-es kategória), illetve a kifejezetten csak pirotechnikusok által használható (P2) eszközöknek a birtoklása, használata és árusítása. Ez azt jelenti, hogy az olyan durrogó-pukkanó eszközökről kell lemondaniuk az e módon ünneplőknek, melyek komolyabb kockázati tényezőt jelentenek, hiszen könnyedén súlyos sérüléseket és tüzet is okozhatnak, ha valaki nem rendeltetésszerűen szórakozik velük. Ezt a megkötést pedig érdemes tényleg szem előtt tartani, ugyanis a pirotechnikai eszközök jogosulatlan használata bűncselekménynek számít, és három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre, birtoklásért pedig pénzbüntetésre kell számítani.


A Román Rendőrség hivatalos honlapján elérhető tájékoztató szerint a 18-ik életévüket betöltött személyek csak az F1-es és P1-es kategóriába tartozó, tehát a kevésbé veszélyes anyagokból tárazhatnak be. Az a kereskedő, aki nem ennek megfelelően jár el, tehát 18 évnél fiatalabbaknak is elérhetővé teszi a mindenféle durrogtatókat, szintén három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztést kockáztat.


Az illetékesek továbbra is arra intik a szilveszterkor durrogtatni óhajtókat, hogy csak megbízható, engedéllyel rendelkező forrásból szerezzék be a muníciót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: